Maltezer kennel
Get Adobe Flash player
Vier keer per jaar verschijnt het clubblad van de Maltezer vereniging, dus ook vier keer per jaar komt er een interview in te staan van de fokker vertelt, in het voorjaarsnummer 2000 was ik aan de beurt, hiervan een verslag……….
MALTEZER MAGAZINE
Vraag 1: Wanneer kreeg u de eerste Maltezer, en wat trok u het meest aan in het ras?
Antwoord:   Mijn eerste Maltezer een reutje Loris Azzaro kreeg ik in 1994. Nadat ik me eerst goed had laten informeren over het ras en het karakter en ook over hoe sterk het ras is wat ik ook heel belangrijk vind.

Vraag 2: Hoeveel Maltezers heeft u in uw kennel en sinds wanneer fokt u met ze?
Antwoord: Ik heb 8 Maltezers in mijn kennel. Mijn eerste nestje kreeg ik in 1997.

Vraag 3: Wat betekent het woord fokken voor u en wat is het einddoel?
Antwoord: Het woord fokken betekent voor mij misschien vaak heel iets anders dan voor andere fokkers. Op de eerste plaats betekent het voortplanting, ik streef ernaar om het ras zo sterk en gezond mogelijk te houden en dan ook nog om de ras standaard zo goed mogelijk te type, als het maar stevig in elkaar zit. Ik ga af op de natuur, de sterkste overleven, de sterkste mogen voortplanten, de sterkste geeft zijn genen door en nooit de zwakste. Wij mensen denken dat we het allemaal weten, maar als je de natuur zijn gang zou laten gaan, zou het ras vanzelf ijzersterk worden.Verder betekent het woord fokken voor mij heel veel werk en heel intensief met je honden bezig zijn, slapeloze nachten als je moet waken als er pups in aantocht zijn, zorgen om je moederhond en de pups als ze er zijn. Je moet ook tijd hebben om de pups op te voeden, maar dat doe je met liefde en plezier, want wat is er mooier dan jonge Maltezer pups. Daarna ook verantwoording voelen dat je de pups een goed tehuis kan bieden, er met heel je hart mee bezig zijn. De pijn die je voelt als er een hondje naar zijn nieuwe thuis gaat, maar ook het voldane gevoel als de nieuwe baasjes je schrijven, foto’s sturen en je bellen om je te bedanken voor het geweldige hondje dat je ze toevertrouwt hebt.

germiequeenyshow_zw
Vraag 4: Welk doel wilt u realiseren in het ras?
Antwoord: Het doel voor mij is simpel sterke gezonde honden proberen te fokken, die de rasstandaard zo goed mogelijk benadrukken.

Vraag 5: Exposeert u uw honden ook en waren ze succesvol op de show en hebben ze kampioenschaptitels behaald?
Antwoord:  Ja, ik ga sinds een paar jaar ook naar shows, met mijn eerste hondje Loris Azzaro die al een paar keer kortgeknipt was, ben ik toen zijn haren weer wat aangegroeid was gaan showen, hij heeft 1 kampioensdiploma en 3 reserves. Mijn tweede hondje White Crystal heeft 1 kampioensdiploma. Met deze twee heb ik ook vaak in de koppelklas gelopen en ze zijn vaak als 1e en 2e geëindigd.

smousyqueenyshow1
Vraag 6: Hoe kwam u er toe naar hondenshows te gaan en hoe heeft u de vacht verzorging geleerd?
Antwoord: Toen ik een keer naar een tentoonstelling was gaan kijken, dacht ik mijn honden zouden daar ook best tussen mogen staan. De vachtverzorging heb ik geleerd door veel te vragen wat andere mensen gebruiken en doen. Verder heb ikzelf ook veel andere producten uitgeprobeerd.

Vraag 7: Vanaf welke leeftijd gaat u showen met de Maltezer en wanneer stopt u?
Antwoord:  Ik begin meestal als het hondje 15 maanden is. Ik stop als ik met het teefje een nestje wil. Ook stop ik als ik zie dat de hond geen plezier beleeft aan het showen.Vraag 8: Hoeveel uur per dag spendeert u aan de vachtverzorging en hoelang per hond duurt de verzorging?
Antwoord: Ik spendeer ieder vrij uurtje aan de verzorging van mijn honden.

Vraag 9: Heeft u enige ervaring en/of aanbeveling dat u kan geven aan de lezers voor wie wil beginnen met showen?
Antwoord:  Ja, eerst goed trainen, naar de ringtraining, en ook kijken of de hond er wel plezier in heeft. Ik heb ook honden in mijn kennel die eerder geschikt zijn voor flybal en dergelijke.

Vraag 10: Hoe houdt u de honden, bij de familie of in een speciale hondenkamer?
Antwoord: Hoe ik de honden houdt, wij wonen in bij onze honden zij leven in de woonkamer, en zij vinden het goed dat wij daar ook wonen.

Vraag 11: Hoeveel nestjes heeft u per jaar?
Antwoord: 2 of 3 nestjes per jaar.

Vraag 12: Wat moet de lezer weten voor deze met fokken begint en welke voorwaarden en kennis moet men hebben?
Antwoord: Je moet heel veel weten voordat je met fokken begint. Je moet je goed laten inlichten van het begin tot het eind, want alleen met een dekking ben je er niet. Op de eerste plaats moet je met gezonde honden fokken. Je teefje eerst laten onderzoeken door een dierenarts of ze überhaupt een nestje kan baren. Daarna goed op de hoogte zijn van extra voeding die je teefje nodig heeft. De kenmerken kunnen onderscheiden van normale uitvloeiing tijdens de dracht. Als de geboorte begint moet je weten welke tijden ertussen moeten zitten, niet te snel handelen en zeker niet te laat. Je moet weten hoe je je teefje kunt bijstaan, wat je moet doen in noodgevallen, je moet stressbestendig zijn en tegenslagen kunnen incasseren. De voorwaarden die de raad van beheer gaat stellen vind ik persoonlijk heel goed. Door eigen ervaring leer je natuurlijk heel veel, maar de basiskennis moet absoluut aanwezig zijn voordat je überhaupt denkt aan een nestje.

 boefie
Vraag 13: Heeft u er ooit over gedacht alles op te geven door bijvoorbeeld een slechte ervaring of iets anders?
Antwoord: Slechte ervaringen heeft iedere fokker, ook ik heb in de korte periode dat ik fok slechte ervaringen gekend, niet alleen met het fokken, ook met andere zaken, zoals absoluut andere meningen over honden fokken, je moet toch liefde hebben voor je honden anders ga je toch een andere hobby zoeken met iets wat niet leeft en geen gevoel kent. Je weet van tevoren dat je levende wezens op de wereld zet, blijf dat respecteren en blijf je er verantwoordelijk voor voelen.Vraag 14: Wat heeft u geleerd van deze ervaring, en wat heeft u naderhand veranderd?
Antwoord: Dat je altijd je doel voor ogen moet houden en de tegenslagen proberen te verwerken. Verder probeer ik met liefde en verstand te blijven fokken, om dit fantastische ras te behouden.

Vraag 15: Denkt u dat de rasstandaard voor de Maltezer in deze vorm zal blijven in de toekomst en in welke vorm zal hij dan veranderen?
Antwoord: Ik denk dat de rasstandaard voor de Maltezer in deze vorm zal blijven en niet gaat veranderen.

boefie1
Vraag 16: Is uw voorbeeld van dit ras hetzelfde als die van andere fokkers en handlers?
Antwoord: Ja en nee, iedereen heeft zijn of haar eigen ideaal beeld.